Menu

Exploring Bosnia’s Hidden Gem: Dinaric Alps Adventure

8 Days

I mötet med den mindre kända Europa:Dinariska alperna i Bosnien och Hercegovina!

Pris 6800:-

Hit beger sig den nyfikne äventyraren. Genom att kombinera fåraherdens spår, gamla strategiska krigs vägar, redan etablerade och nya stigar, väver sig vandrings spåren  framåt  genom dramatiska kalkstens fält. Går du längs  dalen och vänder blicken mot fjärran så flämtar höga berg med snöklädda toppar som vita blixtnedslag. Nedanför massivet lägger  branta dalgångar ut gröna korridorer av fuktängar, sedan stiger landskapet upp på nytt över blommande mattor med ramslök där den övergår i djupa ädellövskog. Överallt växtlighet och fåglarnas kvitter. Spåren leder oss längs naturliga källor med dricksvatten, avgrundsdjupa raviner och kanjoner. Väl uppe bland bergstopparna finns alpina sjöar, långt bort skymtar byarna med smala minareter mot en nästa fondvägg av fjärran berg. Man hör herdarnas  avlägsna rop, men inte så mycket annat.

Samtidigt är vi i landet som Booking.com, vår globala resejätte har placerat Sarajevo och Bosnien på sin sjunde plats i världen, som destination där bara den lokala maten i sig är värd en resa.

Reslängd: 8 dagar / 7 nätter
Typ av resa: bergsbestigning, vandring, vi tar del av både avlägsna samhällen och storstan, mycket av äkta Balkan
Reseperiod: …-….. (7 nätter)

Möt Bosnien, för trettio år sedan en osannolik plats att vandra på. Ett bittert inbördes krig pågick efter isär splittrade Jugoslavien. Vanliga hyggliga människor drogs in, mot sin vilja, in i en av Europas elakaste konflikter, över hundra tusen människor miste livet, här mitt i Europa.  Folket vill bygga upp sitt land igen, målet är bland annat att skapa en av världens bästa vandringsleder, Via Dinarica ,mega vandringsled och kultur korridor. Rutten som sträcker sig över åtta Balkanländer har fått Dinariska alperna befolkning  att samarbeta igen. All arbete  byggs på frivilligas insatser. Landet som 1984 fick värdskap om olympiska spelen i hård konkurrens med Japan och Sverige, har idag knappt råd med akut sjukvård.
Via Dinarica rutten är redan satt på äventyrskartan, Dinariska alper, Europas minst utforskade bergskedja, blev erkänd av National Geographic Traveller som en av deras “Best of the World”  destinationer för 2017.

Höjdpunkter

  • Vi bestiger flera av Dinariders bergstoppar i Bosnien och Hercegovina, vandrar stigar, paddlar längs Europas största ravin och möter människor vars historia ger oss ett nytt perspektiv på livet
  • Bjelašnica 2.067 m.ö.h Trebević 1629 m.ö.h, Volujak 2.336 m.ö.h Lebršnik 1985 m.ö.h, Maglić 2.386 m.ö.h
  • Rafting längs Tara floden
  • Maten. Booking.com, vår globala resejätt har året 2018 placerat Sarajevo och Bosnien på sin sjunde plats i världen som destination där den lokala maten i sig är värd en resa. Ingen är ambivalent om Sarajevos rika gatumat. För många är mest lockande cevapcici, grillade nöttfärsrullar som serveras i varm, nygräddad surdegs plattbröd med lök och en krämig färskost kallad kajmak. Högst efter kommer burek, paj på fyllodeg, mellan tunna degblad fylld med nötfärsfräs, eller med riven potatis, eller färskost, finns också med riven pumpa , kopplar du ihop denna härliga pajpartin med ett glas yoghurtdrick så får du ett sällsynt snabbmats kombination, lagad från grunden men kostar skamligt lite. Supe och čorbe, sarma, grah s mesom,…håll utkik efter dessa långkoks rätter, Balkan folket är också fantastiskt duktiga på grill, helstekt spädgris eller lamm. Men förbered dig på att det råder brist på vegetariska alternativ.
  • Rakija rampage - alltid och överallt, var du än kommer blir du erbjuden rakija! Till morgonkaffet, före måltiden, inför resan, för hälsan, som välkomst eller avskedsdrink,mot sjukdomen och efter tillfrisknandet! Generationer över hela Balkan har vuxit upp med den familje framställda hembränt kallat rakija, den erbjuds vid de flesta tillfällen i livet, den finns inte bara i hushållen utan också på restauranger och coola barer. Görs i mängder av smaker, plommon, päron,äpple, körsbär, på frukten som finns i närliggande trädgård, söt smaksatt med honung, eller som örttinktur travarica. Alla sorter sägs är bra för humör.

Dag för dag

Vi samlas i Sarajevo på vårt boende.
Vår första gemensamma dag använder vi för nödvändig planering och förberedelser inför kommande veckan bland Bosniska berg. Här tar vi en runda och bara njuter av att vara. Vi besöker gamla delen av staden och anordnar kring gemensam middag för den som vill närvara.

Sarajevo, staden som Lonely planet, bara tio år efter den längsta belägringen i modern europeisk historia, utmärkt som en av Best in Travel på sin rekommendationslista. Omgiven av Dinariska Alper, här möts öst och väst, kyrkklockor och böneutrop från minareter vid middagstid ekar ända upp till bergstopparna. Gatubilar rusar förbi vattenpipe rökare och cafégäster. Eleganta kvinnor klickar med klackarna på kullerstensgator. Stadens karisma är berusande, men liv och rörelse har ett tragiskt förflutna.

Den brutala nästan fyra-åriga belägringen av staden under 1990-talet var tredje gången världen fick veta att Sarajevo finns. Ärren från den längsta belägringen i modern europeisk historia är fortfarande smärtsamma synliga.
Att besöka Sarajevo innebär att samtidigt bevittna den största sorgen och den största triumfen i modern civilisation. Elva tusen civila, medborgare i denna stad, av alla nationaliteter, religiösa föreningar, dödades under belägringen av staden. Trots det är Sarajevo fortfarande en öppen stad och har inte gett efter för hat, trots att medborgarna härdat ut den längsta militära belägringen på europeisk mark efter belägringen av Stalingrad. Mitt i kriget var teaterscen fulla med besökare, bakom fönster igensatta med brädor, staden gav sitt andliga motstånd där kultur var den viktigaste vapen. Sarajevo War Theatre eller Sartr inrättades en månad efter att belägringen började och satte hundratals utställningar under kriget och blev en symbol för trots. I den meningen är Sarajevo en enorm storstad. En metropol med “människosjäl”, säger man om staden som inte ville böja sig under granater, skyttar och all militär kraft.
Sarajevos kreativa DNA kan ses i gallerier över hela staden. Ars Aevi Museum har stadens mest spännande samling (entré är gratis). Idén, född 1992, var att bjuda in konstnärer att bli grundare i ett nytt museum med rot i kamratskap, sedan dess har några av världens mest framgångsrika maestros donerat nästan 200 stycken verk, tungviktare som Jannis Kounellis, Joseph Kosuth och Robert Kushner . Dessa är samlade i ett tillfälligt konst depot tills medel för en ny byggnad, designad av Renzo Piano, kan samlas in.

Idag är Sarajevo fortfarande under uppbyggnadsfasen, men ändå sig likt för den har behållit själen, i den Sarajevo kan vagn bussföraren stoppa sitt fordon vid ett trafikljus, öppna dörren och springa till bageriet i korsningen för att köpa sin burek, medan passagerare sitter utan protest och väntar på att resan fortsätter, säger du emot så får du passagerarna emot dig, att ge stöd till sin vagn bussförare i att få äta en varm burek under sitt stressiga arbetspass på sitt lågbetalda jobb tycker man är en självklarhet, det är så man behåller sin stads själ som hela världen talar om.
Det finns städer, formade harmoniskt, välorganiserat styrda till ordning. Resultatet av en sådan ansträngning är ibland magnifik monotoni. Sarajevos skönhet ligger dock i dess fantastiska mångfald, i harmonin av oförenliga skillnader. Det var här världens sidor, öst och väst, möttes och definitivt förenades.

Det är en stad där temperaturen på -16 C är helt normal under februari, på kvällen sjunker den till -26, medan den på sommaren kan vara varm upp till 41 plus, det finns ingen måtta, här överdrivs i allt, även i själva ironin.
Detta är den enda huvudstaden i ett europeiskt land där vattnet kan försvinna när som helst och att försvinnandet kan pågå i flera dagar. I känslan av maktlöshet över sitt land som för varje dag som går blir bara svagare, tar man till och med det problemet med starkt dos av själv ironin. Här gäller det att överleva. Genom att resa hit bidrar du den “stora” lilla människan.

Bjelašnica 2.067 m.ö.h
Efter frukosten åker vi till utgångspunkten för dagens vandring. Vi siktar mot toppen av Bjelašnica (De vita bergen).
Bara någon timme bort rusar trafiken genom ett självupptaget Sarajevo. Här gäller något helt annat. I fjärran flämtar snöklädda toppar som vita blixtnedslag. Nedanför massivet lägger dalgångar ut gröna korridorer av fuktängar och skimrande ädellövskog. Frisk fjälluft förnyar alla våra sinnen, smak och dofter, på vägen går vi genom avfolkade byar, den högsta geografiskt befolkade platsen i Bosnien finns här på Bjelasnica, den heter Lukomir och ligger på en höjd av 1472 meter. Av femtio hus är cirka tjugo fortfarande bebodda. Från slutet av april till september bedriver människor här främst boskap och jordbruk. När vintern kommer går de flesta av befolkningen till lägre regioner.
Kvällen tillbringar vi i Sarajevo, vi anordnar kring gemensam middag för de som vill närvara.
Dagens statistik:Längd: 13 km
Höjdskillnad: 800m
Konditions svårighetsgrad:5/10
Teknisk svårighetsgrad: 4/10

Dagen börjar tidigt med frukost och förberedelser för vandring. Vi lämnar vårt boende för nästa, en fjällstuga i bergen.
Leden är lätt, vi startar från fjällstugan, först genom en barrskog, över gräsbevuxna stigar och betesmarker, hela vägen upp till toppen. Längs hela spåret har vi utsikt över Sarajevo och de omgivande bergen. Efter bestigningen är det planerat att ta sig till Brus, den mest populära utflykts platsen för Sarajevo borna där vi också tar oss tid för lunch på en av områdets restauranger. Tillbakavägen fortsätter längs 8 km lång macadam väg.
Stugan vi bor i är mitt i ingenstans. Orörd natur omkring oss, nattmörker och fjällens höjd bjuder på stjärnhimmel med miljoner små lampor, lysande över oss känns inom räckhåll. Bestämmer du dig att gå upp i gryningen då ört dofter precis lyfter sig från marken och bara vildbinas surrande bryter tystnade, slå dig ner på en sten och fyll ögonen med landet som bara finns här.
Kvällen i stugan använder vi för matlagning, umgänge och vila .
Dagens statistik:Längd: 8 km
Höjdskillnad: 550 m
Konditions svårighetsgrad:4/10
Teknisk svårighetsgrad: 3/10

Idag bestiger vi Bosnien och Hercegovinas näst högsta topp. Utsikten är överväldigande, tystnaden blandas med fjällens vindar medan två länders högsta toppar reser upp sig överallt var du än vänder blicken runt om dig. Toppen är också naturlig gränspunkt mellan Bosnien och Hercegovina mot Montenegro, själva gränsstenen är satt av Österrikisk ungerska imperiet redan på artonhundratalet.
Fåraherden och hundar vallande sina flock är vanligt syn i slutningarna. Här levs det väldigt enkelt. Naturen sätter regler.
Vandringen börjar tidigt. Skogsstigen leder oss längs klipporna av toppen Kuk och fortsätter genom betesmarker, flera gånger korsad av Sutjeska flodens källströmar för att övergå i en brant stigning som leder oss mot själva toppen, Velika Vlasulja (2336 m.ö.h).
Dagens statistik:
Längd: 7 km
Höjdskillnad: 930 m
Konditions svårighetsgrad:5/10
Teknisk svårighetsgrad: 4/10

Efter frukosten beger vi oss mot Orlovac, högsta toppen av Lebršnik.
Den vattenlösa och torra Lebrsnik är ett berg känd för sitt karakteristiska platta utseende på en av de västra topparna. Få människor vet att dess högsta punkt är toppen Orlovac som ligger öster om bergsryggen och ännu färre är de som har besökt den, dit är vi på väg idag. Få människor vet också att högst uppe fanns en österrikisk-ungersk observationspost - en vakttorn, vars rester fortfarande finns idag. Det är för utsikten de stora makterna placerade sitt vakttorn just här, av samma anledning ska vi upp, härifrån ser vi Bosniska och Montenegros berg, Volujak, Bioc, Durmitor, Komovi, Prokletije .... eller Golija, Somina, Orjen, Leotar .... eller Gatacka Bjelasnica ... eller Crvanj, Velez, Prenja , Zelengori ...topparna av Dinarider, skönhet som alltid stått där i väntan på sina beundrare. På vägen upp mot topparna går vi förbi Jagodina sjön, ett under uppe bland bergen.
Kvällen i stugan använder vi för matlagning, umgänge och vila .
Dagens statistik:
Längd: 14 km
Höjdskillnad: 900 m
Konditions svårighetsgrad:5/10
Teknisk svårighetsgrad: 4/10

Dagens vandring kräver tidig uppstigning. I en och halv timme åker vi längs macadam väg till Prijevor, där vi lämnar bilarna. Maglić kan bestigas längs flera olika spår. Vi har valt det mest krävande, men också det mest attraktiva spåret.
Het värme kan fortfarande dra genom breda dalgångar och kullarna ligger redan i gulnat gräs. Stigen går över ängområden men blir snabbt brantare och stenig, det är nödvändigt med extra försiktighet. På grund av skredet rekommenderas att bära hjälm. Mot toppen är stigen säkrad med kablar. Mer erfarna vandrare behöver inte via ferrata säkerhetsutrustning , det räcker med extra försäkring, och att ha hjälm. Efter cirka två och en halv timmar når vi toppen. Utsikten är fantastisk, vi ser både Bosnien och Montenegros berg. Svåraste biten är bakom oss, nu kan vi njuta av dessa två länders bergstoppar. Vi fortsätter över böljande ängar med klippor och går ner till den berömda hjärtformade bosniska sjön Trnovačko sjön, den kan lätt bli en av de mest magnifika scenerna du någonsin upplevt. Sjön gränsar till tre berg Bioč, Maglić och Volujak, vars toppar dominerar rymden för att i samma ögonblick spegla sig i dijamant gröna vatten. Solens strålar förstärker dess gröna färg ytterligare och betonar alla dess nyanser.
Trnovačko sjön ligger på 1 517 meter och runt den finns det flera läger där vi tar en kaffepaus och lunch, om vädret tillåter finns möjlighet för bad, vattnet är sagolikt skön och ren.
Efter vila går vi över Suva Jezerina tillbaka till Prijevor, där våra fordon väntar på oss.
Det tar ungefär två timmar att köra fram till nästa boende, forsrännings lägret.
Vi övernattar i bungalows. Kvällen användes för umgänge, vila och gemensam middag för den som vill närvara.
Dagens statistik:
Längd: 12.5 km
Höjdskillnad: 1.200 m
Konditions svårighetsgrad:7/10
Teknisk svårighetsgrad: 7/10

Forsränning är kombination av naturens orörda skönhet, adrenalin, äventyr och teamwork. Varje forsränning skiljer sig från tidigare, eftersom vattennivån ständigt varierar. Du behöver inte erfarenhet för att delta i forsränning. Raftingguider är erfarna licensierade roddare och utmärkta vildvattenkännare. Med dem kommer du att uppleva oförglömliga stunder, från hysterisk eufori till lycklig lugn.
Efter frukosten börjar vårt umgänge med Tara. Tara forsar ut under Komovi bergen i Montenegro på en höjd av 1250 m över havet och rinner genom kanjonen 144 km till Šćepan Polje med floden Piva, vilket gör Drina, en av de längsta och rikaste floderna i sydöstra Europa. Tara-flodens kanjon är upp till 1330 m djup, vilket gör den till den djupaste kanjonen i Europa och efter Colorado i världen. För det mesta ligger den i Durmitor nationalpark, som ingick på UNESCO: s världsarvslista 1980 och uppfyller så många som tre villkor: geologiska, hydrologiska och biologiska fenomen.
Vi bildar team för forsränning, byter om till dräkter, lära känna roddaren och principerna för lagarbete. Båtarna har kapacitet för 8 till 10 personer och det är viktigt att forsränningsdeltagarna följer skepparens instruktioner.
Forsränning varar cirka 4 timmar med pauser för bad. Ankomst till Sastavke lägret cirka 16:00 där lunch bestående av lokala orientaliska specialiteter väntar. Vila och umgänge efter lunchen . Till kvällsmat blir vi serverade nyfångad grillad öring och umgås till sent vår sista gemensamma kväll.
Övernattning i bungalows, dagens mat ingår. Mera om rafting och omgivningen: https://www.tarabodo.info

Day 8 :
Hemresa

Hemresedagen, vi ordnar med transfer till närmaste flygplatsen alt.tågstationen

Id diam

Detta är en organiserad gruppresa med guide.Ingår övernattningar och guidning, transport under turerna, transfer från och till närmaste flygplatsen eller tågstationen .

  • Boende
  • Certifierad lokal guide
  • Transfer på ankomstdagen mellan samlingsplatsen och närmaste flygplatsen alt.tågstationen

Ingår ej:

  • Flyg
  • Rese- och avbeställningsförsäkring
  • Mat ingår inte. På våra vandringar, med mål att använda sig av lokalbefolkningens utbud för att bidra deras ekonomiska utveckling och för att möta det verkliga livet i landet vi befinner oss i, rör vi oss genom mindre samhällen och byar, för turismen fortfarande oupptäcka område därför är matutbud väldigt varierande, från obefintlig eller enkel, till enastående gastronomiska upplevelser skapade på ärliga lokala råvaror och tillagade i all sin enkelhet som bara kan påträffas på resor där man rör sig nära den lokala befolkningens vardag och långt ifrån turism exploaterade samhällen. Där förutsättningar för självhushållning finns, ser vi till att det finns möjlighet för nödvändiga inköp inför det. Ibland kommer det att finnas möjlighet för förbeställning av mat och ibland kommer vi att ta oss till närmaste städer för att njuta av civilisationens Vi bor i enkla men schyssta boenden, de varierar i utformning, från stadshotell till mindre värdshus eller stugor på landsbygden eller stora fjällstugor med sovsalar. Beroende på gruppens storlek kan vi ibland delas upp på olika boenden. Dessa håller samma standard och ligger inom enkelt gångavstånd från varandra. Ibland är vi så långt ifrån civilisationen så enda möjligheten är att tälta. Därför kräver våra resor en viss flexibilitet när det gäller bekvämligheterna. Mat och dricka är väldigt prisvärt i dessa Balkan länder. Detta är också ett sätt, för var och en att styra upp sin budget. Vårt mål är möjliggöra för så många som möjligt att för så liten kostnad som möjligt uppleva så mycket som möjligt.
  • Eventuella inträdesbiljetter

Vanliga frågor från resenärer samt lista / riktlinje över det vi behöver på resan.

Obligatoriskt kläder:

Underkläder
T-shirts- Vi rekommenderar tunn ull.
Långärmad tröja/skjorta
Vandringsbyxor
Mellanlager-Fleecejacka eller ylletröja.
Skaljacka-Gore-Tex eller motsvarande. Ska tåla blåst, regn och ha en bra huva. Ska vara lite rymlig och gärna med ventilationsdragkedjor under ärmarna.
Skalbyxor-Gore-Tex eller motsvarande. Måste tåla vind och regn. Det är en fördel att ha luftdragkedjor längs sidorna.
Lätt regnställ
Fritidskläder-För användning på kvällen eller efter tur.
Keps/solhatt
Tunna handskar/vantar
Bergskängor
Vandringsskor/sneakers

Rekomenderat kläder:

Shorts
Mössa
Hals/buff, tunn
Badkläder
Sneakers

Obligatoriskt utrustning:

Ryggsäck-Undvik resväskor, som är svårare att transportera.
Dagssäck
Solglasögon
Första hjälpen utrustning och mediciner-Plåster, compeed, sporttejp, halstabletter, näsdroppar, Paracet/Ibux, magregulator. etc.
Vi vill veta om personliga mediciner du använder, ifall något skulle hända, jfr. anmälningsformulär och resevillkor.
Toalettartiklar-Tandborste, tandkräm, en liten handduk och badlakan, öronproppar, våtservetter, nedbrytbar tvål m.m.
Solkräm
Dricksflaskor till 2-3 liter vatten.
Resedokument och pengar-Pass, flygbiljetter, bankkort, försäkringsbevis. Kom ihåg att ha en kopia av alla dokument på din telefon och/eller någon annanstans i din väska.

Rekomenderat utrustning:

Vattentäta packpåsar
Vandringsstavar-Lätt. Ska kunna packas ihop i korta sektioner. Antingen hopfällbar eller teleskopisk (med externt lås fungerar bäst).
Ficklampa
Hygien kit-Toalettpapper, antibac och avfallspåsar till pappret.
Batterier, laddare, powerbank

Användbart:

Sandaler
Lakanpåse
Sittdyna
Termos
Vandringssnacks-Nötter, choklad, kex, energibars mm
Kamera
Kikare
Dagbok/papper
Böcker

Förberedelser:

Höjdskillnaderna under en och samma vandring kan hamna på långt över 1000 meter. Längden på vandringarna varierar och är upp till 20 km, tidsåtgången för en vandring är upp till 10 timmar. Du måste hålla ut för att nå ditt mål, och ha en bra träningsbas och god hälsa innan avresa. På visa av våra resor sover vi i tält och/eller i stugor och hotell, men du behöver inte ha erfarenhet av tältliv för att vara med. Se ungefärlig längd, tidsåtgång och höjdskillnad för respektive vandring i dagsprogrammet.
Observera att vandringarna beskrivna i dagsprogrammet ibland kan behöva anpassas eller läggas om på grund av väderförhållanden.
Då vi mestadels under resan rör oss i bergsområden kan temperaturen och väderförhållandena variera mycket och slå om snabbt.

Att resa hit:

Från Sverige går bra med flygbolaget Wizzair, finns direktflyg Malmö – Tuzla eller ???????????????????????????????? / Vi anordnar med transfer till närmaste flygplatsen/tågstationen, Sarajevo
Tåg finns Köpenhamn – Sarajevo https://rail.cc/sv/tag/koepenhamn-till-sarajevo

Annan information:

Vi bor på pensionat och hotell längs vägen, i delat dubbelrum, medan i bergen när vi bor i fjällstugor, är det upp till 20 bäddar, i de flesta bara oss, medan vi i vissa kan behöva dela med andra vandrare. Alla stugorna är utrustade med extra täcken och filtar och vi behöver endast en lakanpåse på resan. Ta med öronproppar om du vet att du behöver dem.

Ange det i anmälningsformuläret om du har allergier så ska vi försöka tillmötesgå så gott vi kan. Vi skulle ändå rekommendera att de som har särskilda kostbehov tar med sig några alternativ i form av till exempel ett paket knäck, energibars eller liknande som du vet att du kan äta.

Valuta: Dinar i Serbien! Kom ihåg! Cash is king! Finns inga bankomater i små byarna eller uppe i bergen!

Säkerhet:

Guider med utbildning i första hjälpen i fält
Grundläggande mediciner och första hjälpen utrustning finns

Hur gammal måste man vara för att resa med er?

Som huvudregel är vår nedre åldersgräns 16 år. Vi kan göra undantag ner till 14 år i särskilda fall. Om du är under 18 år måste du resa med vårdnadshavare. Om personen under 18 år måste avboka resan ska vårdnadshavaren följa med. Det finns ingen åldersgräns för skräddarsydda turer.

Reser ensam, gör någon annan det?

Ungefär hälften av våra gäster reser ensamma. Man delar rum eller tält med en annan deltagare av samma kön.
Vi vet att det finns många som är lite rädda för att resa ensamma. Det kan vi förstå, men hos oss blir du väl omhändertagen. Vi reser alltid i små grupper för att komma närmare den kultur vi besöker. Våra resor är sociala – alla i gruppen har gemensamma mål och samma intressen. På så sätt blir det alltid en trevlig atmosfär – oavsett om du anmäler dig ensam eller tillsammans med någon du känner. Våra resor är därför mycket lämpliga för gäster som letar efter nya resesällskap som delar samma resedrömmar. Kanske hittar du en resekompis till ditt nästa äventyr?

Vilken kondition måste jag ha för att kunna resa med er?

Många av våra turer är fysiskt krävande och vi har en nivåskala på våra turer. Detta ger en fingervisning om hur krävande resan du funderar på är. Om du är tveksam kan du kontakta oss så ger vi dig mer information.

Om du är i tillräckligt bra form eller har tillräckligt bra hälsa för att vara med beror helt på vilken typ av resa du ska med på. Du kanske inte är i tillräckligt bra form för att åka på expeditions liknande resor, men vi har fortfarande många resor som kan passa dig. Till exempel relativt lätta bergsbestigningar.

Om du är över 70 år bör du göra en noggrann läkarundersökning innan din resa. Gör läkaren uppmärksam på att det är en resa med fysisk ansträngning och där vi rör oss utanför allfartsvägarna. Det är viktigt att du fyller i alla delar av anmälningsformuläret (särskilt där vi ber om information om hälsa och allergier), och meddelar oss om det är något vi behöver vara medvetna om inför och under resan.

Relevant hälsoinformation som kan ha inverkan på turen ska också meddelas guiden i början av turen.

Kan vi tillgodose särskilda kostbehov?

Våra resor går till olika länder och kulturer – och till platser utanför allfartsvägarna. Det är nästan omöjligt att få glutenfritt bröd, laktosfria alternativ eller att tillgodose andra kostbehov. Ange det i anmälningsformuläret om du har allergier så ska vi försöka tillmötesgå så gott vi kan. Vi skulle ändå rekommendera att de som har särskilda kostbehov tar med sig några alternativ i form av till exempel ett paket knäck, energibars eller liknande som du vet att du kan äta. Detta kommer generellt också väl till pass på vandringar där vi går många timmar.

Jag har blivit sjuk och måste avboka, vad gör jag?

Vi behöver en skriftlig avbokning från dig. Avbokningen kommer då att registreras under våra öppettider. Du bör då kontakta ditt försäkringsbolag för att få ersättning. De behöver ofta ett läkarintyg och en bekräftelse från oss på hur mycket du har betalat.

Jag vill komma i kontakt med guiden på resan jag ska på, hur gör jag det?

Jag vill komma i kontakt med guiden på resan jag ska på, hur gör jag det?
Guiden kommer att försöka ringa dig under veckorna innan resan för att se om du har några frågor. Om guiden inte kan få tag i dig skickar guiden dig ett sms, så att du kan höra av dig om det är något du undrar över.

Jag har inte fått slutfakturan än, är det något fel på min beställning?

Normalt får du slutfakturan för resan ca. 40 dagar före avresa. Om det är 30 dagar kvar till avresa och du fortfarande inte har fått fakturan uppskattar vi om du kontaktar oss.

You can send your enquiry via the form below.

Exploring Bosnia’s Hidden Gem: Dinaric Alps Adventure
From €100
/ Adult
From €75
/ Child